Удари, синці, садини

Лікування забитих місць, синців методами народної медицини

«Взяти хлібного вина, настояного достатньою кількістю мила, щоб було так, як зняте молоко, а якщо є камфора, то з доданням її ще краще, вмочати в цьому ветошки і прикладати на зашибы 3 – 4 рази в день».

«Взяти оцту і хлібного вина по склянці, дрібно стовченої кухонної солі 1 1/2 золотника, змішати і, вмочивши в цьому ветошки, прикладати на зашибы, повторюючи, коли стане висихати».

«Взяти висушеного простого мила, нашатирю і камфори, кожного по 6 золотників, перетворити все в порошок, розпустити в дерев’яному олії і білому скипидарі, взявши того й іншого по склянці, і збити гарненько в мазь. Мазь ся добре допомагає при ударах і ломоті, тримати її має в теплому місці і після втирання нею хворі члени треба покривати фланеллю і не виходити добу на повітря».

«Бодягу проти ударів вживати: взяти сухий порошок бодяги, тертої або товченої, змішати його з водою так, щоб вийшло тісто, для чого треба брати на ложку води не менше 2 ложок порошку бодяги; таким бодяжным тестом покрити забите місце, або просто, або намазати на ганчірочку. Бодягу потрібно змішувати для того, щоб приліпити її до тіла; якщо взяти води дуже багато, то дія бодяги виявиться не занадто скоро, вона діє лише тоді, коли частина води випарується і бодяга підсохне. Зовсім висохла бодяга сама собою обсипається, і тому, якщо потреба в ній не пройшла, то слід намазувати свіжого бодяжного тесту. Бодяга всього дієвіше в з’єднанні з водою; інші домішки її послаблюють». Бодяга оберігає від утворення синців і гематом.

Цибуля ріпчаста
Свіжий сік або натерта кашка лука застосовується у вигляді компресу. Прекрасний засіб, особливо при забитті коліна.

Полин гіркий
Свіжу траву полину стовкти і прикладати до ударів. Не допускати висихання. Часто змінювати або змочувати водою.
Взимку можна застосовувати мазь: 1 частина соку полину, згущеного на повітрі, на 4 частини коров’ячого молока, або свинячого жиру, або вазеліну (можна скористатися консервованим соком). Сік консервується горілкою або 60% -ным спиртом.

Подорожник
Розім’ятим або дрібно нарізаний лист подорожника прикладати до забитим місцями. Замість листя можна використовувати сік.
Промиті листя подорожника і деревію подрібнити, змішати в рівних частках, загорнути в марлю і прикладати до хворого місця.

Звіробій
Взяти 1 столову ложку подрібненої трави звіробою, залити 1/2 л горілки, настоювати 1 тиждень. Зберігати у щільно закритому посуді. Розтирати забите місце.
Взяти свіжих квіток звіробою (після 24 червня), наповнити ними 3/4 пляшки, а іншу частину долити гарним дерев’яним маслом, закупорити і поставити пляшку на сонці на 20 днів. Масло стане червоним і ніколи не зіпсується. Його треба процідити, злити в склянку і зберігати в кімнаті. При легких ударах накапати 4 краплі на хворе місце і розтирати злегка пальцем, потім налити ще кілька крапель на папір і прикласти до забитого місця. Робити це щоденно 2 рази (вранці та ввечері).

Часник
Дрібно нарізати 2 головки часнику, залити 1/2 л 6%-ного оцту, настоювати 1 добу. Готовою сумішшю розтирати хворі місця.

Картопля
До давно забитого місця прикладати скибочки картоплі.

Квасоля
Зварити 0,5 кг старої білої квасолі. Розварені боби ретельно розім’яти і додати до давно забитого місця. Зверху перев’язати бавовняною матерією. Краще, якщо хворий поспить з цією пов’язкою всю ніч.
Прикладати до місця давнього удару шкірку тільки що освежеванного кролика.

Капуста
При ударах прикладати до хворого місця свіже листя капусти.

Багно
Взяти 10 г трави залити 1 склянкою води, кип’ятити на невеликому вогні 15 хв, процідити. При сильному ударі натирати цим відваром хворе місце.

Шабельник болотний (п’ятилисник)
Подрібнену траву шабельника прикладають до місць, опухлим після удару.

Кровохлебка лікарська
Взяти 3 – 4 столові ложки подрібненої трави, загорнути в марлю, занурити в окріп, віджати і прикладати до хворого місця в якості знеболюючого засобу при ударах і синцях.

Календула, настоянка
Взяти 20 г суцвіть календули на 100 мл 70° -ного спирту, настоювати 2 тижні, профільтрувати. Настоянка календули здавна застосовується для лікування ран, саден.

Настоянка суцвіть арніки гірської
Взяти 100 г суцвіть на 1 л 70°-ного спирту або горілки, настояти. Застосовується зовнішньо як сильний кровоспинний засіб при великих пораненнях, ударах і пухлинах (кров’яних).

Рута запашна
Сік рути запашної (можна відвар або порошок з трави) в суміші з медом прикладають до ударів з синцями.

Перстач прямостоячий (калган)
Відвар готують з розрахунку 4 чайні ложки різаного кореневища на 1 склянку води. Кип’ятять 15 – 20 хв., доливають воду до початкового об’єму. Застосовують у вигляді примочок і компресів при ударах, мокнучих ранах.

Соя
Кашка із соєвого борошна прикладається на поверхню ран, синців.

Грицики
Сік з свіжих пагонів грициків застосовують для промивання ран, компресів і розтирань при ударах.

Маргаритка багаторічна
Запарка з суміші порошків висушених рослин маргаритки і дубової кори застосовується для лікування ударів, поранень і для виведення родимих плям. Взяти невелику кількість суміші, помістити в марлевий мішечок, опустити в окріп, потім прикласти до хворого місця.

Золототисячник
Якщо після удару з’являється велика пляма з синцем, до нього потрібно докласти складену вчетверо лляну ганчірку, змочену відваром трави золототисячника. По мірі висихання заміняти її на свіжу.

В народі існує спосіб прикладати до забитого місця трави або трав’яні порошки, складені з рівної кількості ромашки, бузинного кольору, дрібно стертої трави буквиці, ячмінного борошна.

Якщо на ушибленном місці є садно, а не просто синє пляма, до такого місця прикладають натолченную петрушку і кервель.

Взяти 8 лотів калганного м’якушки, по жмені суцвіть ромашки і квіток звіробою. Все це варити у воді, змішаної наполовину з оцтом. Намочивши у теплому розчині рушник або фланель, прикладати до удару з садном.

До синців від ударів прикладають змочену холодною водою ветошку, часто змінюючи її.

Прикладати до забитого місця лляну тканину, змочену зігрітою виноградним вином.

Блекоти масло
Взяти 15 або 30 частин товченого насіння блекоти на 100 частин соняшникової олії, настоювати 8 -10 днів. Застосовується як болезаспокійливий засіб при ударах і подагрі.

Горець пташиний (спориш)
Приготувати настій трави: 40 г сухої подрібненої сировини на 1 склянку окропу, настоювати 30 хв., процідити. Використовувати для компресів при ударах.

Калюжниця болотна
Сік свіжого листя і коренів прикладати до місця удару.

Меліса лікарська
Настій трави: 4 столові ложки сухого подрібненого сировини на 2 склянки окропу, наполягати 30 хвилин, процідити, використовувати для компресів при ударах.

Хміль звичайний
Взяти 2 столові ложки сухих шишок, заварити невеликою кількістю окропу до утворення кашки. Масу викласти на чисту тканину і прикладати до забитого суглобу. Мазь із «шишок» на несоленом свинячому салі (1:1) використовувати при ударах, суглобовому ревматизмі.

Буряк
Кашку з буряка прикладати на пухлину при ударі.


Як позбутися від твердих пухлин, що залишилися після удару


Міцний відвар чорного чаю застосовувати у вигляді примочок на тверді пухлини при ударах.

Барбарис звичайний
Відвар коренів, кори: 1/2 чайної ложки сухого подрібненого сировини на 1 склянку гарячої води, кип’ятити 30 хв., процідити. Використовувати у вигляді примочок для розсмоктування пухлини при ударі, при ревматизмі суглобів.

Буркун лікарський
Настій трави: 2 столові ложки подрібненої сировини на 1 склянку окропу, настоювати 30 хв, процідити. Використовувати для компресів при набряках суглобів і пухлинах після ударів.

Конюшина лучна
Свіже листя у вигляді припарок прикладати до пухлин, які виникли внаслідок удару.

Лавр благородний
Тонко подрібнене листя в суміші з рівною кількістю вершкового масла використовувати для змазування пухлини при ударі.

Льон звичайний
Розмелені насіння насипати в 2 полотняні мішечки, Мішечки по черзі опускати в киплячу воду і прикладати до хворих місць. Добре прикладати їх до твердої пухлини після удару. Мати-й-мачуха Свіжі листя прикладати у вигляді компресу на пухлину при ударі.

Пшениця
М’якушка хліба, намочений в гарячому молоці, прикладати до пухлин при ударах для розсмоктування.

Муміє
Приготувати 3%-ний водний розчин. Використовувати для розтирання пухлин після ударів, при болях в суглобах.

Якщо синяк, пухлина і біль пройшли, але на місці удару залишається затвердіння, його обов’язково слід добре масажувати і розминати.