Поради годуючим матерям

Правильне харчування допомагає швидко і легко відновити сили після пологів.
Їжу з пшениці слід замінити житнім і кукурудзяним хлібом. Молоко потрібно замінити сиром. Замість м’яса (яловичина, телятина, свинина) краще їсти рибу та інші продукти моря, а також печінку, серце, нирки і рубець. Цукор замінити медом.
Щодня вживати сирі овочі двох видів і яйце. Овочеві салати містять життєво важливі мінеральні речовини. А до складу яйця входять всі елементи, необхідні для формування курчати, тому яйце являє собою повноцінну їжу і для людини. Корисно їсти раз в тиждень печінка, яка підвищує гемоглобін у крові, містить велику кількість вітамінів і заліза, необхідних як для годуючої матері, так і для дитини.
М’ясо птиці потрібно їсти зрідка, горіхи – часто: вони підвищують жирність материнського молока. Замість цитрусових (апельсини, грейпфрути) і їх соків краще вживати виноград, яблука або журавлинний сік, в них присутні всі елементи, необхідні для розвитку організму дитини.
Мед не тільки є прекрасним продуктом харчування, але і володіє цінними лікувальними властивостями. У меді містяться важливі елементи, необхідні для формування клітин крові. Діючи пос-лабляюще, він сприяє попередженню запорів. Крім того, мед має заспокійливу дію, зміцнює нервову систему, нормалізує сон.

Рекомендації народної медицини, які сприяють збільшенню молока у годуючої матері


Їсти солону оселедець і пити трохи пива.

Є зелений лук, побільше моркви, кропу, кропиви.

Вживати в їжу хліб з висівками, анісом і кмином.

Пити парне молоко; вживати в їжу фрукти та ягоди з великим вмістом води, такі, як сливи, виноград та ін

Здавна відомо властивість ароматичних зонтичних рослин збільшувати кількість виробленого молока, особливо якщо поєднувати відвар трав з грибами, медом і горіхами. Найбільш доступними, абсолютно нешкідливими і майже не змінюють смак молока травами є кріп, фенхель, аніс. Зазвичай використовують насіння цих трав у вигляді відвару в підсолодженому окропі. Насіння перед заварюванням розім’яти в ступі для кращого вилучення лікарських речовин. Звичайна пропорція – одна столова ложка насіння на 200 мл солодкого окропу.
У стародавніх травниках пропонується взяти 1 столову ложку насіння будь-якої з цих трав, покласти в склянку сметани і поставити нудитися в піч або духовку на слабкий вогонь. Через годину суміш вийняти і приймати 1 раз в день в теплому вигляді на ніч.

Салат посівний
Рекомендується з’їдати щодня по мисці салату зі сметаною: у годуючої матері додається молоко. Дуже довго вживати латук у великій кількості не можна, так як це шкідливо для зору.

Ромашка аптечна або ромашка безъязычковая (вони близькі за властивостями)
Одну столову ложку (без верху) суцвіть ромашки залити 200 мл солодкого окропу, настоювати 20 хв. і випити натщесерце. Приймати 2 чашки вдень і 3-ю на ніч; пити протягом тижня. Цей засіб використовують у Таджикистані.

Буркун лікарський
Для підвищення лактації 1 столову ложку порізаної трави залити склянкою холодної кип’яченої води. Наполягати 3 – 4 години; приймати по 1/3 склянки протягом дня. Настій посилює лактацію, а макуха від завареною трави використовують у вигляді компресу, так як він має здатність знімати запалення при маститі.

Кульбаба лікарський
Можна використовувати настій коренів кульбаби як гіркоту для збудження апетиту, як жовчогінний засіб, легке проносне при хронічних запорах і геморої, а також для стимулювання виділення молока у годуючих матерів. Для приготування настою 1 чайну ложку подрібнених коренів залити склянкою окропу, наполягати 1 годину в теплому місці, процідити. Приймати в охолодженому вигляді по 1/3 склянки 3 – 4 рази в день за півгодини до їжі.
Корінь викопати ранньою весною або пізно восени. Зрізавши листя, корінь промити в холодній воді і пров’ялити на повітрі до тих пір, поки при надрізі не перестане виділятися молочний сік. Потім сушити в печах, сушарках, на провітрюваних горищах. Коли коріння легко ламаються, – сировина готова.

Салат з молодого листя кульбаби Для видалення гіркоти листя витримати 20 – 30 хв. в холодній воді,

Неочищені зерна рису посилюють виділення молока у породіль.

Кмин
Настій: 2 – 3 чайні ложки кмину настоювати 200мл окропу (краще в термосі). Приймати протягом дня.

Взяти 1 столову ложку плодів кмину на 1 склянку сметани; кип’ятити 3 хв. Приймати по 1 столовій ложці 3 рази в день до їжі при годуванні груддю для посилення лактації.

Хліб, випечений із кмином, – хороший засіб при нестачі молока у жінок, що годують груддю. Протипоказань немає.

Молоко
За даними індійської медицини, коров’яче молоко збільшує кількість молока у годуючих матерів, додає здоровий колір обличчя, відновлює сили, виліковує хвороби грудей, зцілює жінок, які страждають викиднями. Тепле парне молоко подібно еліксиру молодості дає довге життя.

Збори, володіють властивістю збільшувати лактацію

Плоди кропу, трава буркуну, лист кропиви, плоди анісу – всього порівну. Залити 2 столові ложки суміші 2 склянками води, довести до кипіння, охолодити і пити по півсклянки 2 рази на день через годину після їжі.

Корінь кульбаби, плоди кмину, плоди кропу, лист кропиви – всього порівну. Спосіб приготування і застосування, як в п. 1.

Лист кропиви – 2 частини, насіння кропу – 1 частина, насіння анісу – 1 частина. Дві столові ложки суміші заварити 0,5 л окропу, настоювати 2 години. Випити невеликими ковтками протягом дня. Підвищує виділення молока у годуючих жінок.

Насіння анісу, кропу, фенхеля, трава материнки. Чайну ложку подрібненої суміші заварити склянкою окропу, настоювати 30 хв.,- процідити. Пити по склянці настою 2 – 3 рази в день. Підвищує виділення молока у годуючих жінок.

Насіння анісу, кропу, фенхелю. Одну столову ложку збору залити склянкою киплячої води, настоювати 30 хв. Приймати по 1/2 – 3/4 склянки 2 – 3 рази в день.

Листки меліси лікарської – 20 г, насіння фенхелю – 40 р. Одну чайну ложку суміші залити склянкою води, кип’ятити 20 – 25 хв. Приймати по 1 склянці 2 – 3 рази в день для збільшення лактації.

Засоби, що сприяють зменшенню молока у годуючої матері

Пити чай з листя вільхи або м’яти перцевої.
Для зменшення виділення молока приймати 2 – 3 рази в день по 1/2 – 3/4 склянки настою листя горіха волоського, «шишок» хмелю, листя шавлії. Одну столову ложку суміші залити склянкою окропу; настоювати 1 годину.

Настій шавлії
Одну-дві столові ложки трави залити 2 склянками окропу (добова норма). Настій шавлії при прийомі всередину зменшує потовиділення, знижує лактацію і діє укрепляюще на центральну нервову систему. Протипоказання. При прийомі шавлії не слід збільшувати дозу; пити не більше 3 місяців, так як він викликає подразнення слизової оболонки. Протипоказаний при гострому нефриті, вагітності.

Листки горіха волоського – 1 частина, «шишки» хмелю – 2 частини, листя шавлії лікарського – 2 частини. Столову ложку суміші залити 2 склянками окропу, настоювати годину, процідити. Приймати по 3/4 склянки 2 рази в день. Зменшує приплив молока зігріваючий компрес з камфорного масла.

Що потрібно пам’ятати годуючої матері

Для того щоб зберегти форму грудей, що годує матір повинна дотримуватися наступного правила: при годуванні дитини грудьми потрібно годувати через отвір, зроблений в застебнутому ліфі, тоді груди не відтягується і не втрачає форму.

Відразу після пологів молоко у жінки ще не надходить. Однак до неї слід підносити дитину на годування, щоб дитина звикала смоктати груди.

Годівля груддю може викликати появу тріщин на сосках і розтирання їх до крові. Жінці з добре розробленою груддю це не загрожує. Щоб уникнути небажаних наслідків від годування немовля груддю, рекомендується до виділення молока тримати дитину біля кожного соска по 2 – 3 хв. Дитина звикне смоктати, і годування не викличе появи тріщин.

Так як мікроби можуть потрапити в тканину молочної залози по кровоносних судинах з вогнищ хронічного запалення, наявних в організмі жінки (карієс зубів, хронічний фарингіт, тонзиліт), ще до вагітності бажано провести курс лікування цих захворювань. Раніше рекомендувалось обмивати груди розчином борної кислоти. Зараз встановлено, що борна кислота може викликати у дітей отруєння. Якщо на сосках з’явилося роздратування або утворилися так звані насоси, соски і навколососковий гурток слід змастити спиртовим 1 – 2%-ним розчином діамантової зелені і потім тримати відкритою груди 15 – 20 хв.

Уникнути маститу допомагає правильне годування груддю. Потрібно стежити, щоб дитина при смоктанні захоплював не лише весь сосок, але і частина навколососкового гуртка.

Оскільки кофеїн з натуральної кави частково виділяється в молоко, матерям, особливо в нічний час, не можна пити міцно заварений кави. В іншому випадку у грудних дітей виникають безсоння і болісне занепокоєння, лихоманка; можуть з’явитися судоми.

Годуючим матерям протипоказано вживання в їжу дині, так як у дитини від дині можуть виникнути важкі диспепсичні явища.

Годуючим матерям рекомендується обмежувати вживання в їжу огірків і злив: вони можуть викликати у грудних дітей пронос, бурчання, шлункові болі. Б подібних випадках дітям потрібно давати кропову воду.