Вивихи та розтягнення

Поради народної медицини з лікування вивихів і розтягувань суглобів


До надання медичної допомоги покласти на вивих тісто, зроблене з борошна і оцту, і забинтувати. Це швидко зменшує біль.

«Коли трапиться, що вывихнутся або рука, або плече, або нога зі своїх суглобів, то найперше користування полягає в тому, поки не трапиться запалення і не вспухнет, щоб негайно поставити на місце вывихнутую частина, як і раніше, але робити це без натуги, злегка підтягуючи вниз, посуваючи полукружно і притримуючи з тієї сторони, у яку випало, з натисканням, а коли знайде на місце, то, притримуючи в ньому вывихнутую частина, іншою рукою натирати вином, настояним з милом, і, не випускаючи з місця, накласти лубки з обох сторін, підклавши під них ветошки, щоб вони не муляли, і обв’язати їх гарненько бинтом, щоб знову не вислизнули, і дати так залишитися до 2 діб, а щоб хворий лежав спокійно, не повертаючи вывихнутого місця. За вправленні вывихнутой частини на місце і зробленої перев’язці, взяти кольору горобини, буркуну, богородской трави, м’яти, порошку кореня копитняка і бедренца по рівній частині, налити на се хлібного вина, щоб було вище на 4 дюйма, дати настоятися, часто збовтуючи, добу або більше; після злити, змішати навпіл з оцтом і, вмочивши ветошки, прикладати на вивихи або примочувати крізь перев’язку до одужання. Недавній вивих може бути вправлен одним потягуванням або посмикуванням вывихнутого члена. Ліки в цьому випадку – оцет або проста вода, розтирання і похитування вывихнутого члена на своє місце». «Повний простонародний російська лечебник».

Простий, але ефективний засіб сибірських знахарів від розтягування сухожиль
Всяке розтягнення сухожиль будь то велике чи мале, лікується гарячими молочними компресами. Компреси потрібно міняти як тільки вони охолонуть.

Арніка
При ударах суглобів, при розтягуванні і вивихах (після вправлення) після зняття льоду користувалися відваром суцвіть арніки (див. статтю «Удари»).

Цибуля ріпчаста
Дуже дрібно нарізану ріпчасту цибулю змішати з цукровим піском і розтерти суміш в ступці. При розтягуванні суглоба накласти на суглоб марлю, поверх якої намазати шар приготованої суміші. При розтягуванні суглобів рекомендується гаряча ванна з евкаліптом та споришем, ромашкою або шавлією.

Барбарис
Сухий екстракт барбарису вважається найпоширенішим народним засобом для лікування переломів кісток, вивихів і розтягувань зв’язок. Його готують так: навесні або восени збирають кору або молоді гілки барбарису, подрібнюють і укладають в емальований посуд. Заливають водою так, щоб сировина повністю покрилося. Кип’ятять 40 – 50 хв. Потім відвар виливають у чистий посуд і відстоюють. Відстій кип’ятять на повільному вогні до отримання густий і сухий маси. При лікуванні потрібно 2 – 3 рази на день приймати густий або сухий екстракт барбарису, за розміром дорівнює розміру горошини або пшеничного зерна.

Відвар гілок, коренів, кори: 1/2 чайної ложки сухого подрібненого сировини на 1 склянку молока, кип’ятити 30 хв, процідити. Приймати по 1 чайній ложці 3 рази на день при вивихах, розтягу зв’язок.

Лавандова олія
Якщо немає готового, можна приготувати його наступним чином: 1 частина трави і квіток лаванди на 5 частин прованського (оливкової) або соняшникової олії, настоювати протягом 1 – 2 місяців. Застосовується для втирання в якості заспокійливого засобу при неврастенії, всередину і зовнішньо, паралічі, а також як болезаспокійливе при вивихах і ударах (зовнішньо).

Полин гіркий
Свіжі стовчені листя полину гіркого є незамінним болезаспокійливим засобом у разі вивиху, ефективні при сильних ударах, розтягненні сухожиль.

Робити компреси з сечі 3 – 4 рази в день і потім залишити на ніч. Вранці біль і пухлина вже спаде. Застосовується при ломоті рук і ніг, розтягненні сухожиль.

Оман високий
При приготуванні лікарської пов’язки взяти 3 столові ложки дрібно подрібненого кореня залити невеликою кількістю окропу, настоювати 20 хв. і як накласти пов’язку при розриві м’язів, а також на хворі суглоби.

Переступень білий (бріонія)
Відвар коренів: 1/2 чайної ложки сухого подрібненого сировини на 2 склянки гарячої води, кип’ятити 15 хв, охолодити, процідити. Використовувати у вигляді компресів при вправленні вивиху.

Суміш: 1 чайну ложку подрібненого кореня і 1/2 склянки соняшникової олії ретельно розтерти. Цією сумішшю натирати хворі місця при вправленні вивиху.

Пижмо звичайна
Взяти 3 столові ложки сухого подрібненого сировини залити 1 склянкою окропу, наполягати 1 годину, процідити. Використовувати для компресу при вивиху, забитті, ломоті в суглобах.

Репешок звичайний
Взяти 3 столові ложки сухої сировини на 2 склянки гарячої води, кип’ятити 20 хвилин, процідити, довести об’єм до початкового. Використовувати у вигляді компресів при вивиху, пухлини, для ножних ванн при втомі ніг.

Тополя чорний
Взяти 1/2 склянки сухих бруньок на 1 склянку окропу, настоювати 30 хв. Накладати масу у вигляді компресу на хворе місце (змінюючи кожен день) при розтягуванні зв’язок, пошкодження нервів.

Чемериця Лобелієва
Свіже коріння дрібно кришать і варять у воді (пропорція не відома). Теплим відваром натирають хворі місця. Стверджують, що суглоб без правки стає на місце, пухлина спадає. Цим же відваром розтирають набряки.

Народні лікарі, вправляя вивихи, одночасно вимовляють заклинання, вважаючи їх обезболивавающим засобом, що знімає пухлини, розсмоктуючою синці. Заклинання шепочуть відразу після правки кістки, легенько погладжуючи хворе місце або просто схиляючись над ними.